Ana içeriğe atla

Matris Sistemlerin Tarihi

  2.sınıf kavitelerin temas bölgesi, interproksimal boşluklar, embrasuarlar, oklüzal yüzey ve aykırı krestin karmaşık anatomisinin yine yapılandırılmasını gerçekleştirmek çeşitli aksesuarlar olmadan olanaksızdır. Diş oyuğunun restorasyonunda kullanılan matrix sistem, dolgu malzemesi için bir hudut oluşturur ve dişin anatomik kontürünün ötesine uzanan aşırı tabakalaşmayı önler. Matrisler yardımıyla, takriben diş duvarı restore edilir ve interdental bir temas noktası (bölge) oluşturulur başka bir deyişle dişin doğru anatomik şekli tekrar oluşturulur. Dolgu malzemesinin yoğunlaşması için koşullar sağlanır. Dentogingival papilla'nın materyalin basıncına karşı savunma altına alınır.
   Matris Sistemlerin Tarihi
  Çürüğün rehabilitasyonunda kullanılan matrisler asırlar öncesine dayanan bir tarihe sahiptir. Amalgam ve çimento dolgularının ortaya çıkışından beri kullanılmaktadırlar. XIX. asrın nihayetinde diş hekimleri amalgam dolguların yüzey şeklini oluşturmak için çeşitli ayraç, matris, matris tutucu ve ayırıcılar kullanmışlardır. Matrisler bir parça çelikten veyahut mika'dan üretilmekteydi. Bu dönemde Evans, Howa, Meister, Jwory isimli ayraçlar ve aynı vakitte Miller, Herbst, Woodward, Pinney, Creager gibi matrisler ortaya çıkmıştır.
  Jack tarafından tekliflen matrisler pürüzsüz çelik dairelerin ilk gelişimi idi. İçlerinde yapılmış oluklar, restore edilmek için ihtiyaç duyulan diş formlarına karşılık gelmekteydi. Miller tarafından tekliflen matrisler, iki bitişik dişin eş vakitli olarak dolguyla kapatılmasının ihtiyaç duyulan olduğu vaziyetlerde kullanıldı. Ehemmiyetli ölçüde hasar gören dişlerde bant matrisleri kullanıldı. Sert dokuların geniş eksizyonu yapılacaksa, dişin ilk önce ince bir metal şerit ile çevrelenir, matrisin uçları düz forsepsle sıkıştırılır, daha sonra kontürlü bir diş halkası oluşana kadar kalay lehimlenirdi (Herbst halka matrisi). Hazırlama işleminden sonra matris dişin üzerine yerleştirilirdi. Levett matrisleri de aynı emele hizmet etmiştir.
 Çağdaş Matris Sistemler
  1986'da kesitsel matris sistemlerinin tanıtılmasından bu yana karma rezin restorasyonların daha iyi bir proksimal form ve temasla oluşturulması daha kolay hale gelmiştir. 2007'den sonra meselelere yönelik uzun bir yol kat edip gelişen sistemler özgün kesitsel ürünlere varmıştır. Bantlar şimdi konveks proksimal formun ve ideal temas alanlarının geliştirilmesine yardımcı olmak için daha kontürlüdürler. Ayrı olarak bantların ayırt edilebilmesi için kaplanmakta ve renklendirilmektedirler. Kaplama bu arada kompozit yerleştirildikten sonra bantların çıkarılmasını, dişeti papillası veya kompozitlerine zarar verme ihtimalini düşürerek kolaylaştırır. Bir sistem, bantlarına ve kamalarına sekme ve delikler yerleştirerek yerlerine yerleştirilmelerini ve çıkarılmalarını kolaylaştırdı.
  Çağdaş sistemdeki halkalar proksimal konturları şekillendirmeyi kolaylaştırmaktadır ve daha balanslıdırlar. Halkalar ve kamalar ise birbirlerini bitirici nitelikte tasarlanmıştır. Çağdaş takozlar yumuşak dokuyu savunmak ve kesit bantlarını kontürlemek için tasarlanmıştır. Halkalar artık stoklanabilmekte, böylelikle bir kerede bir çeyreğe ansızın fazla halka yerleştirilebilmektedir. Matris sistemlerinde görülen bir takım eksiklikler için hala geliştirilmeler devam etmekte. Bir hayli üretici, derin restorasyonlarda veya iyileştirme ışığı yerleştirmenin zor olduğu yerlerde daha iyi karma rehabilitasyona imkan tanımak için açık şeritli net bantlar ve halkalar tasarlamaktadır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kimseye Muhtaç Olmadan Karabiber Büyüsü Yapabileceksiniz

   Kimseye Muhtaç Olmadan Karabiber Büyüsü Yapabileceksiniz Karabiber Büyüsü Yaparak Acayip Değişimler Yaşadım! Evde  karabiber büyüsü   yapmak mı istiyorsunuz ve bunu yaparken sözde uzmanların sömürüsüne uğramadan rahatlıkla bu tılsımdan istifade etmeyi mi arzu ediyorsunuz? Öyleyse 41 karabiber duası adıyla da bilinen, fakat gerçekte bir büyü olan bu uygulama tam size göre. Ortalama 3 dakika içinde bu konuda neredeyse bir uzman kadar bilgi sahibi olacaksınız, yanı sıra başka insanlar üzerinde bir hakimiyet kurmanın gücünü yaşayacaksınız. 41 Karabiber Duası Deneyenler Evvela şunu söylemek gerekir ki 41 karabiber duası adıyla da bilinen karabiber büyüsünü deneyen insanların çoğu, bu uygulamadan sonuç alamamıştır, bu da gayet normal bir durumdur; çünkü uygulamanın sonuçsuz kalması, yanlış yapılmasından kaynaklanmaktadır. Fakat birazdan  karabiber büyüsünü  tam olarak öğrenmeye başlayacaksınız ve gayet başarılı sonuçlar elde edeceksiniz. Tarif etmeye başlıyoruz: Tuz ve Karabiber Yakmak Bi

Anguldurva Nedir?

  Ağız ve diş sıhhati sosyal hayatta ve genel beslenmede oldukça ehemmiyetlidir. Kötü dişler, diş kaybının yanı sıra kişiye psikolojik ve fonksiyonel manada sıkıntı yaratırlar. Diş hekimleri diş kontrolleri esnasında bir hayli değişik aleti kullanmak vaziyetinde kalırlar. Anguldurva, diş hekimliğinde, ortodontik rehabilitasyonlar sırasında sıkça kullanılan aletlerin başında gelir. Anguldurva, çoklukla dişlerin boyutlarının azaltılması emeliyle kullanılmaktadır. İnterproksimal mine azalması denilen bu işlem, dişlerin doğru pozisyonda kalması için yeterli alan yaratmayı sağlar. Ayrı olarak dişe yapılan endodonti, implant ve dolgu gibi diğer müdahalelerde diş hekimleri tarafından kullanılmaktadır.   Anguldurva Çeşitleri Nelerdir?   Anguldurva ‘nın piyasada en sık karşımıza çıkan modelleri şunlardır: İçten sulu, dıştan sulu, kırmızı kuşak, ışıklı modeller, implant için kullanılan modeller, endodonti için olanlar, yeşil kuşak, mavi kuşak, mandallı modeller, anahtarlı modellerdir. Ters

Aeratör Nedir?

  Dişler hem canlı hem de cansız dokulardan oluşur. Dentin olarak adlandırılan yumuşak dokunun iç tabakası muhteva olarak iskelet kemiklerine benzemektedir. Son derece yoğun kalsiyum içeren ve kemikten daha sert olan, dişlerin dış tabakasını oluşturan bölüme ise mine isimi verilir. Mine, vücut tarafından yine üretilemez.   Diş çürüğü, ağızda bulunan çeşitli bakterilerden kaynaklanır. Ağızda bulunan bir bakteri türü, yedikten sonra dişte kalan artık gıda partiküllerini kullanır. Bu bakterinin metabolizma yan ürünlerinden biri plaktır. Diğer bakteriler kendilerini bu plakağa bağlar ve diş minesinde küçük deliklerin oluşmasına kapı aralayan bir asidin salgılanmasına yol açarlar. Böylelikle diğer bakterilerin bu deliklere ve yarıklara girmesine ve aşağıda bulunan yumuşak dokuyu aşındırmasına müsaade ederler. Yumuşak dokunun bozulması sonrası şiddetli ağrı hissedilir. Rehabilitasyon edilmeyen boşluklar diş çürüğü ve apse gibi hastalıklarla sonuçlanabilir. Bu hastalıkları önlemek için di