Ana içeriğe atla

Endodonti Malzemeleri


Endodonti Uygulamasında Hangi Malzemeler Kullanılır?
  Kanal rehabilitasyonu olarak da bilinen endodonti, çürüyen dişlerin çekilmek zorunda kalmadan kurtarılması için günümüz diş hekimliğinde kullanılan bir metottur. Bu uygulamayı yaparken ihtiyaç duyulan bir takım endodonti malzemeleri bulunmaktadır. Bu malzemelerin kalitesi, yapılan rehabilitasyonun kalıcı olması için son derece ehemmiyetlidir.
 Endodonti Uygulamasında İhtiyaç Duyulan Malzemeler
  Endodonti uygulaması yapılırken evvela diş hekimi tarafından dişin bu uygulamaya ne kadar uygun olduğu belirler ve hemen peşinden da şart olan müdahale yapılır. Müdahaleye başlarken evvela dişin çürük ve hasarlı tabakasının tamamiyle temizlenmesi gerekecektir. Bunun için günümüz çağdaş diş hekimliğinde kullanılan profesyonel aletler bulunmaktadır. Şayet mesele dişin sinirlerine kadar ilerlemiş ise, bu hastalar için büyük bir ağrı hissi mananına gelmektedir. Bu nedenle dişin sinirlerinin de alınması gerekmektedir.
  Hemen peşinden diş içerisinde oluşan boşluğun sterilize edilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun için de kullanılan özel endodonti malzemeleri bulunmaktadır. Diş boşluğu tamamiyle temizlendikten sonra dişin uygun bir dolgu malzemesi ile kapatılmasına sıra gelecektir. Bu evrede kullanılan dolgu malzemesinin diş ile uyumlu, dişin içerisine tamamiyle oturma ve boşluk bırakmama özelliğine sahip bir malzeme olması gerekmektedir. Ters vaziyette yapılan dolgunun uzun müddet dayanması olası olmayacak ve diş yapısının kenar bölümlerinde kalan boşluklardan diş hava alacağı için hastanın yaşadığı sorunların devam etmesi kaçınılmaz olacaktır.
  Endodonti uygulaması esnasında kullanılan malzemelerin bazıları aeratör, anguldruva, mikro motor, frezler, su ve hava sıkmak için kullanılan pompalar, dişin içerisine uygulanan dolguyu şekillendirmek emeliyle kullanılan el aletleridir. Bunların her birinin belli özellikleri olup, kanal rehabilitasyonunun gerektiği şekilde yapılabilmesi için taşıdıkları nitelikler bulunmaktadır.
 Endodonti Malzemeleri Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır?
  Endodonti uygulaması için ihtiyaç duyulan malzemelerin her şeyden önce yeterince sterilize edilebilen, üzerinde bakterilerin yaşamasına imkan vermeyecek malzemelerden üretilmiş olmasına ihtiyaç vardır. Bu malzemeler, özel aletler içerisinde yüksek ısılarda sterilize edildiği için, üretildiği yapının buna uygun olması asaldır. Ters vaziyette kullanılan aletlerin üzerinde yaşamaya devam eden bakteriler, hijyenik şartlarda olmayan uygulamalara kapı aralar.
  Diş hekimlerinin sıklıkla kullandığı endodonti malzemeleri dayanıklılığı ile öne çıkan ürünlerdir. Bu tür malzemeler uzun süreli kullanımı amaçlayarak üretilirler. Sıhhatsiz ve dayanıksız malzemeler kullanılarak üretilmiş olan ürünler, kısa sürede bozulabileceği gibi, uygulamanın da yanlış ve hatalı yapılmasına sebebiyet verecektir. Bu yüzden bu malzemelerin seçimi sırasında dikkatli olunmalı, profesyonel kalitede üretilmiş ve hem de sertifika ile güvenliği sağlama bağlanmış olan aletler seçilmelidir.
  Bilhassa dişin çürük olan dokusunu kaldırmak ve temizlemek için üretilen aletlerde dayanıklılık ve bu işlem için uygunluk asaldır. Bu aletlerin diş dokusunu dönerek kaldıran ve temizleyen aletlerdir. Bunların belli bir devir hızı bulunmaktadır. Aletlerin özelliklerine göre değişik olan bu dönüş hızları, yapılacak işlemin niteliğine göre seçenek edilmelidir. Profesyonel aletlerle yapılan rehabilitasyonlar kalıcıdır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kimseye Muhtaç Olmadan Karabiber Büyüsü Yapabileceksiniz

   Kimseye Muhtaç Olmadan Karabiber Büyüsü Yapabileceksiniz Karabiber Büyüsü Yaparak Acayip Değişimler Yaşadım! Evde  karabiber büyüsü   yapmak mı istiyorsunuz ve bunu yaparken sözde uzmanların sömürüsüne uğramadan rahatlıkla bu tılsımdan istifade etmeyi mi arzu ediyorsunuz? Öyleyse 41 karabiber duası adıyla da bilinen, fakat gerçekte bir büyü olan bu uygulama tam size göre. Ortalama 3 dakika içinde bu konuda neredeyse bir uzman kadar bilgi sahibi olacaksınız, yanı sıra başka insanlar üzerinde bir hakimiyet kurmanın gücünü yaşayacaksınız. 41 Karabiber Duası Deneyenler Evvela şunu söylemek gerekir ki 41 karabiber duası adıyla da bilinen karabiber büyüsünü deneyen insanların çoğu, bu uygulamadan sonuç alamamıştır, bu da gayet normal bir durumdur; çünkü uygulamanın sonuçsuz kalması, yanlış yapılmasından kaynaklanmaktadır. Fakat birazdan  karabiber büyüsünü  tam olarak öğrenmeye başlayacaksınız ve gayet başarılı sonuçlar elde edeceksiniz. Tarif etmeye başlıyoruz: Tuz ve Karabiber Yakmak Bi

Anguldurva Nedir?

  Ağız ve diş sıhhati sosyal hayatta ve genel beslenmede oldukça ehemmiyetlidir. Kötü dişler, diş kaybının yanı sıra kişiye psikolojik ve fonksiyonel manada sıkıntı yaratırlar. Diş hekimleri diş kontrolleri esnasında bir hayli değişik aleti kullanmak vaziyetinde kalırlar. Anguldurva, diş hekimliğinde, ortodontik rehabilitasyonlar sırasında sıkça kullanılan aletlerin başında gelir. Anguldurva, çoklukla dişlerin boyutlarının azaltılması emeliyle kullanılmaktadır. İnterproksimal mine azalması denilen bu işlem, dişlerin doğru pozisyonda kalması için yeterli alan yaratmayı sağlar. Ayrı olarak dişe yapılan endodonti, implant ve dolgu gibi diğer müdahalelerde diş hekimleri tarafından kullanılmaktadır.   Anguldurva Çeşitleri Nelerdir?   Anguldurva ‘nın piyasada en sık karşımıza çıkan modelleri şunlardır: İçten sulu, dıştan sulu, kırmızı kuşak, ışıklı modeller, implant için kullanılan modeller, endodonti için olanlar, yeşil kuşak, mavi kuşak, mandallı modeller, anahtarlı modellerdir. Ters

Aeratör Nedir?

  Dişler hem canlı hem de cansız dokulardan oluşur. Dentin olarak adlandırılan yumuşak dokunun iç tabakası muhteva olarak iskelet kemiklerine benzemektedir. Son derece yoğun kalsiyum içeren ve kemikten daha sert olan, dişlerin dış tabakasını oluşturan bölüme ise mine isimi verilir. Mine, vücut tarafından yine üretilemez.   Diş çürüğü, ağızda bulunan çeşitli bakterilerden kaynaklanır. Ağızda bulunan bir bakteri türü, yedikten sonra dişte kalan artık gıda partiküllerini kullanır. Bu bakterinin metabolizma yan ürünlerinden biri plaktır. Diğer bakteriler kendilerini bu plakağa bağlar ve diş minesinde küçük deliklerin oluşmasına kapı aralayan bir asidin salgılanmasına yol açarlar. Böylelikle diğer bakterilerin bu deliklere ve yarıklara girmesine ve aşağıda bulunan yumuşak dokuyu aşındırmasına müsaade ederler. Yumuşak dokunun bozulması sonrası şiddetli ağrı hissedilir. Rehabilitasyon edilmeyen boşluklar diş çürüğü ve apse gibi hastalıklarla sonuçlanabilir. Bu hastalıkları önlemek için di