Ana içeriğe atla

Diş Fırçası Nedir


 Diş fırçası, ağız ve diş sıhhatini savunmaya yardımcı olan kolay bir el aletidir. Ağız içinde yer alan diş eti, diş ve dil gibi bölgeleri temizlemek emeli ile kullanılır. Küçük bir taban üzerine yoğun olarak yerleştirilmiş ince uzun kıllar ve devamında kolay kavramaya uygun tutma sapından ibaret olan bir alettir. Ancak bu kadar kolay bir alet olmasına karşın işlevi oldukça büyük ve bir o kadar da ehemmiyetlidir.
 Diş Fırçasının Hayatımızdaki Ehemmiyeti
   Diş fırçası kullanmak ağız ve diş sıhhatini savunmayı sağlar. Gün içinde tüketilen her türlü yiyecek ve içecek ağızda, diş aralarında, diş yüzeyinde ve diş etinde kalıntılar bırakır. Bu kalıntılar giderek birikerek ağız kokusu, diş çürümesi, diş minesinin zarar görerek aşınması, dişlerin sararması, çatlaması, kırılmasına veya ağızda kimi yaralar çıkmasına kapı aralar. Müdahale edilmeyen bu rahatsızlıklar zorlu bir rehabilitasyon sürecine davetiye çıkarır hem de diş kaybına kapı aralayabilir. Gün içinde düzenli olarak ağız ve diş bakımı yapmak bu meselelerin ortadan kalkmasında büyük rol oynar.
 Ayrı olarak, güzel bir gülümsemenin yolu bakımlı dişlerden geçer. Dişler bakımsız olduğu takdirde kişide bir takım öz güven eksikliği problemleri ortaya çıkabilir. Öz güven eksikliği hem sosyal hayatı, hem hususi hayatı hem de çalışma hayatını negatif etkileyerek kişiyi zor vaziyette bırakabilir. Bu noktada ağız ve diş sıhhati, yalnızca insan vücudu genel sıhhatini savunmak emeli ile düşünülmemeli, ağız ve diş sıhhatinin bozulmasının psikolojik tesirleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu sebeplerden yola çıkarak diş fırçası gibi küçük ve kolay bir alet, hem ağız sıhhatini hem de mental sıhhati savunma ile ilgili çok ehemmiyetli bir yere sahiptir.
 Diş Fırçasının Yapısı
 Temelde bütün diş fırçaları aynı prensipte çalışır. Uç bölümünde ağız içine sığabilecek ve ağız içinde rahatça hareket edebilecek büyüklükte bir plaka bulunur. Bu plakanın üzerinde, dişlerin ve dilin üzerindeki yiyecek içecek artıklarını, kir ve tabakaları yerinden kaldırıp diş ve dil yüzeyinden uzaklaştıracak ancak ağız ve diş yapısına zarar vermeyecek sertlikte kıllar bulunur. Bu kıllar, ağız içinde kolayca erişilemeyecek yerlere erişecek uzunlukta ayarlanır. Plakanın üzerine yoğun bir sıklıkta kurulur. Plakanın devamında tutuşu rahat ve hafif olan sap gelir. Diş fırçası hijyen açısından uygunluk gösteren malzemelerden üretilir. Bu sayede ağız içinde yer alan mikroplardan etkilenmez ve nemli haldeyken oluşabilecek bakteri imalatının önüne geçer.
 Diş Fırçası Çeşitleri

 Son zamanlarda oldukça değişik diş fırçası çeşitleri bulunmaktadır. Bir takım insanlar ilkel bir çeşit olan misvak çubuğunun ucuna birkaç çentik atarak diş macunu kullanmadan misvak çubuğu ile dişlerini fırçalamayı seçenek eder. Bunun haricinde standart diş fırçaları vardır. Bu diş fırçaları da sap şekli, ağırlığı, boyu, fırça kalınlığı gibi çeşitli özelliklere göre birbirlerinden ayrılırlar. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte şarjlı ve ya pilli diş fırçaları da kullanılmaya başlanmıştır. Manuel olarak yapılan diş fırçalama işini daha kısa müddette ve daha kolay yapmaya imkan verir. Bunlara ek olarak diş aralarındaki boşlukları çok açık olan insanlar için, diş teli kullananlar için veyahut çeşitli rahatsızlıklara sahip olanlar için tasarlanmış farklı yapı ve özelliklerde diş fırçaları bulunmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kimseye Muhtaç Olmadan Karabiber Büyüsü Yapabileceksiniz

   Kimseye Muhtaç Olmadan Karabiber Büyüsü Yapabileceksiniz Karabiber Büyüsü Yaparak Acayip Değişimler Yaşadım! Evde  karabiber büyüsü   yapmak mı istiyorsunuz ve bunu yaparken sözde uzmanların sömürüsüne uğramadan rahatlıkla bu tılsımdan istifade etmeyi mi arzu ediyorsunuz? Öyleyse 41 karabiber duası adıyla da bilinen, fakat gerçekte bir büyü olan bu uygulama tam size göre. Ortalama 3 dakika içinde bu konuda neredeyse bir uzman kadar bilgi sahibi olacaksınız, yanı sıra başka insanlar üzerinde bir hakimiyet kurmanın gücünü yaşayacaksınız. 41 Karabiber Duası Deneyenler Evvela şunu söylemek gerekir ki 41 karabiber duası adıyla da bilinen karabiber büyüsünü deneyen insanların çoğu, bu uygulamadan sonuç alamamıştır, bu da gayet normal bir durumdur; çünkü uygulamanın sonuçsuz kalması, yanlış yapılmasından kaynaklanmaktadır. Fakat birazdan  karabiber büyüsünü  tam olarak öğrenmeye başlayacaksınız ve gayet başarılı sonuçlar elde edeceksiniz. Ta...

Anguldurva Nedir?

  Ağız ve diş sıhhati sosyal hayatta ve genel beslenmede oldukça ehemmiyetlidir. Kötü dişler, diş kaybının yanı sıra kişiye psikolojik ve fonksiyonel manada sıkıntı yaratırlar. Diş hekimleri diş kontrolleri esnasında bir hayli değişik aleti kullanmak vaziyetinde kalırlar. Anguldurva, diş hekimliğinde, ortodontik rehabilitasyonlar sırasında sıkça kullanılan aletlerin başında gelir. Anguldurva, çoklukla dişlerin boyutlarının azaltılması emeliyle kullanılmaktadır. İnterproksimal mine azalması denilen bu işlem, dişlerin doğru pozisyonda kalması için yeterli alan yaratmayı sağlar. Ayrı olarak dişe yapılan endodonti, implant ve dolgu gibi diğer müdahalelerde diş hekimleri tarafından kullanılmaktadır.   Anguldurva Çeşitleri Nelerdir?   Anguldurva ‘nın piyasada en sık karşımıza çıkan modelleri şunlardır: İçten sulu, dıştan sulu, kırmızı kuşak, ışıklı modeller, implant için kullanılan modeller, endodonti için olanlar, yeşil kuşak, mavi kuşak, mandallı modeller, anahtarlı mod...

Aeratör Nedir?

  Dişler hem canlı hem de cansız dokulardan oluşur. Dentin olarak adlandırılan yumuşak dokunun iç tabakası muhteva olarak iskelet kemiklerine benzemektedir. Son derece yoğun kalsiyum içeren ve kemikten daha sert olan, dişlerin dış tabakasını oluşturan bölüme ise mine isimi verilir. Mine, vücut tarafından yine üretilemez.   Diş çürüğü, ağızda bulunan çeşitli bakterilerden kaynaklanır. Ağızda bulunan bir bakteri türü, yedikten sonra dişte kalan artık gıda partiküllerini kullanır. Bu bakterinin metabolizma yan ürünlerinden biri plaktır. Diğer bakteriler kendilerini bu plakağa bağlar ve diş minesinde küçük deliklerin oluşmasına kapı aralayan bir asidin salgılanmasına yol açarlar. Böylelikle diğer bakterilerin bu deliklere ve yarıklara girmesine ve aşağıda bulunan yumuşak dokuyu aşındırmasına müsaade ederler. Yumuşak dokunun bozulması sonrası şiddetli ağrı hissedilir. Rehabilitasyon edilmeyen boşluklar diş çürüğü ve apse gibi hastalıklarla sonuçlanabilir. Bu hastalıkları önleme...