Ana içeriğe atla

Periapikal Röntgen

  Vücudun sıhhati açısından ve sindirim sisteminin başladığı yer denilen ağızda, en ehemmiyetli ve en hassas yer hiç şüphesiz dişlerdir. İnsan vücudunda, besinlerin sindiriminde; kuşkusuz en büyük katkı dişlerden gelmektedir. Dışarıdan bakıldığı vakit, sert bir görünüme sahip olan dişler, aslında iç itibariyle çok hassas bir yapıya sahiptir. Bu hassasiyetinden dolayı da kimi meselelerin olması, çok tabii bir hal almaktadır. Bu sıkıntılardan bazıları: diş duyarlılığı, diş sızısı, diş ağrısı, diş irini ve diş çürüğü şeklinde geri dönmektedir. Hem de bazı vaziyetlerde yaşanılan irin vaziyetleri dişin kaybına kadar yol almaktadır. Dişlerin sıhhatli olması demek, düzenli ve daimi kontrolün yapılması demektir. Bütün bunlar da sıhhatli ve hijyenik bir kontrol neticeninde ortaya çıkmaktadır. Muayenelerde bazı vaziyetlerde, röntgen çekilme gereği duyulmaktadır. Periapikalin kelime anlamı; dişin kökünün ucunun çevrenindeki bölgeye verilen isimdir.
  Periapikal röntgen, başka bir deyişle diş röntgeni; diş, diş eti düzeyinin bulunduğu vaziyet ve çene kemiklerinin son durumunun x ışını sayesinde radyolojik olarak görüntüsünün alınmasının halidir. Çoğunlukla 2 çeşit röntgen vardır. Öncelikle, tüm ağızın ve dişlerin görüntüsünün alındığı panaromik röntgendir. İkincisi ise; dişlerin tek tek göründüğü periapikal röntgen olarak adlandırılmaktadır. Bu röntgen çeşitleri, çoğunlukla rehabilitasyona başlamadan önce daha sıhhatli bir görüntü alarak doğru karar verebilmek ve doğru rehabilitasyonu uygulamak hesabına yapılmaktadır. Rehabilitasyon sonrası da kontrol emelli istenir. Periapikal röntgen, gebe olan bayanlarda kullanımı netlikle yasaktır. Bebeğin zarar görme ihtimali çok az da olsa önlem bakımından uygulanmamalıdır.
 Periapikal Röntgen Nedir?
  Panoramik diş röntgeninde, kırık dişler, çürük dişler, gömülü dişler ve çene anormalliklerini tespit etmede kullanılmaktadır. Büyük boyutlu çekim olduğu için tüm ağızda uygulanır. Periapikal röntgen çekimi ise, periapikal aleti ile dişlerin bir bütün olarak değil de tek tek ve detaylı bir biçimde görüntüsünün alındığı röntgen şeklidir. Bu röntgen çekimi, genellikle implant yaptırmak isteyen hastalarda uygulanmaktadır zira ayrıntılı bir çekim şeklidir.
 Periapikal Röntgen İle Belirleyen Meseleler Ve Hekime Sağlayacağı Yararları Nelerdir?
   
  Periapikal çekimin, uygulanacak olan rehabilitasyonda diş doktoruna yararı azımsanmayacak derecede fazladır. Gözle görülmeyen diş çürüklerinin tespitinde, ağız ve diş etrafının dokusunun değerlendirilmesinde, gömülü diş ve benzeri vaziyetlerde, oluşmuş ya da oluşabilecek olan ur veya kist gibi vaziyetlerin tespitinde ve yapılacak olan takma ve dolguların oluşturabileceği problemlerin tespitinde tesiri büyüktür.
 Periapikal Diş Röntgeni Nasıl Çekilir?

   Periapikal röntgen, daha ayrıntılı çekilmek istenen bir röntgen çeşidi olduğundan, yalnızca bir kaç dişin veyahut bu dişleri çevreleyen kemik ve dokuların daha ince ayrıntılı görülmesi için uygulanan röntgen çeşididir. Periapikal röntgen çekimi yapılırken, hastanın ağızının içerisine küçük bir film konulur ve hasta tarafından bu film tutularak dişe yaslanmasıyla istenilen görüntü alınır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kimseye Muhtaç Olmadan Karabiber Büyüsü Yapabileceksiniz

   Kimseye Muhtaç Olmadan Karabiber Büyüsü Yapabileceksiniz Karabiber Büyüsü Yaparak Acayip Değişimler Yaşadım! Evde  karabiber büyüsü   yapmak mı istiyorsunuz ve bunu yaparken sözde uzmanların sömürüsüne uğramadan rahatlıkla bu tılsımdan istifade etmeyi mi arzu ediyorsunuz? Öyleyse 41 karabiber duası adıyla da bilinen, fakat gerçekte bir büyü olan bu uygulama tam size göre. Ortalama 3 dakika içinde bu konuda neredeyse bir uzman kadar bilgi sahibi olacaksınız, yanı sıra başka insanlar üzerinde bir hakimiyet kurmanın gücünü yaşayacaksınız. 41 Karabiber Duası Deneyenler Evvela şunu söylemek gerekir ki 41 karabiber duası adıyla da bilinen karabiber büyüsünü deneyen insanların çoğu, bu uygulamadan sonuç alamamıştır, bu da gayet normal bir durumdur; çünkü uygulamanın sonuçsuz kalması, yanlış yapılmasından kaynaklanmaktadır. Fakat birazdan  karabiber büyüsünü  tam olarak öğrenmeye başlayacaksınız ve gayet başarılı sonuçlar elde edeceksiniz. Ta...

Anguldurva Nedir?

  Ağız ve diş sıhhati sosyal hayatta ve genel beslenmede oldukça ehemmiyetlidir. Kötü dişler, diş kaybının yanı sıra kişiye psikolojik ve fonksiyonel manada sıkıntı yaratırlar. Diş hekimleri diş kontrolleri esnasında bir hayli değişik aleti kullanmak vaziyetinde kalırlar. Anguldurva, diş hekimliğinde, ortodontik rehabilitasyonlar sırasında sıkça kullanılan aletlerin başında gelir. Anguldurva, çoklukla dişlerin boyutlarının azaltılması emeliyle kullanılmaktadır. İnterproksimal mine azalması denilen bu işlem, dişlerin doğru pozisyonda kalması için yeterli alan yaratmayı sağlar. Ayrı olarak dişe yapılan endodonti, implant ve dolgu gibi diğer müdahalelerde diş hekimleri tarafından kullanılmaktadır.   Anguldurva Çeşitleri Nelerdir?   Anguldurva ‘nın piyasada en sık karşımıza çıkan modelleri şunlardır: İçten sulu, dıştan sulu, kırmızı kuşak, ışıklı modeller, implant için kullanılan modeller, endodonti için olanlar, yeşil kuşak, mavi kuşak, mandallı modeller, anahtarlı mod...

Aeratör Nedir?

  Dişler hem canlı hem de cansız dokulardan oluşur. Dentin olarak adlandırılan yumuşak dokunun iç tabakası muhteva olarak iskelet kemiklerine benzemektedir. Son derece yoğun kalsiyum içeren ve kemikten daha sert olan, dişlerin dış tabakasını oluşturan bölüme ise mine isimi verilir. Mine, vücut tarafından yine üretilemez.   Diş çürüğü, ağızda bulunan çeşitli bakterilerden kaynaklanır. Ağızda bulunan bir bakteri türü, yedikten sonra dişte kalan artık gıda partiküllerini kullanır. Bu bakterinin metabolizma yan ürünlerinden biri plaktır. Diğer bakteriler kendilerini bu plakağa bağlar ve diş minesinde küçük deliklerin oluşmasına kapı aralayan bir asidin salgılanmasına yol açarlar. Böylelikle diğer bakterilerin bu deliklere ve yarıklara girmesine ve aşağıda bulunan yumuşak dokuyu aşındırmasına müsaade ederler. Yumuşak dokunun bozulması sonrası şiddetli ağrı hissedilir. Rehabilitasyon edilmeyen boşluklar diş çürüğü ve apse gibi hastalıklarla sonuçlanabilir. Bu hastalıkları önleme...