Ana içeriğe atla

Endodonti Ve Ağız Spatülü

  Diş hekimliği sürecinde kullanılan metotlar arasında endodonti metodu başka bir deyişle kanal rehabilitasyonu metodu ilk sırada gelmektedir. Kanal rehabilitasyonu metoduyla ağızda olan problemlerin diş kaybı yaşanmadan analiz etmesi amaçlanır. Böylelikle diş kaybı olmayacak ve kişi sıhhatli ve kuvvetli diş ve diş etlerine sahip olabilecektir. Bunun için kanal rehabilitasyonuna yönelik olarak diş hekiminin kullandığı yardımcı personellerden ağız spatülleri son derece fonksiyoneldir.
  Kök kanal rehabilitasyonunun başarıya erişerek hiçbir meseleler yaşanmadan hastanın kısa müddette sıhhatine kavuşturulmasını sağlayan rehabilitasyon sistemi özelliğiyle yaygın halde kullanılır. Bütün bu özellikleri doğrultusunda değerlendirilecek olunursa ağız spatülünün avantajları, kullanım alanları da net bir şekilde anlaşılmış olur.
  Ağız spatüllerinin gerek kullanım şekli gerekse ebatları da diş hekiminin çalışmalarını kolaylaştıran ehemmiyetli bir diğer özellikleri arasında gelmektedir. Kanal rehabilitasyonunun başarıya erişmesinde son derece büyük tesirini alana getiren ağız spatülü dişin çekilmesine gerek kalmadan rehabilitasyon edilmesini sağlamakta ve diş ve diş etlerinin kontrol edilmesinde kullanılan ürün olarak karşımıza çıkmaktadır.
 Ebatları
  Özel emellere yönelik olarak da değişik ebatları bulunsa da genel olarak ağız spatülü ebatları 12 - 16 mm olarak karşımıza çıkmaktadır. Paslanmaz çelik malzemeden imal edilen ağız spatüllerinin kanal rehabilitasyonunda her istikametiyle seçenek edilmesi onun bütün bu işlevselliğinden ileri gelmektedir. Bir diğer temel unsurunu alana getirmesi itibariyle ağız spatüllerinin korozyon ve paslanmaya karşı dayanıklılık özelliği de onun dikkat çeken bir başka özelliğini oluşturur. Bütün bu özellikler bakımından da diş hekimliği sürecinde yaygın halde kullanılmaya devam edilir.
 Kök Kanal Tedavisinde Kullanılması
  Kök kanal tedavi sürecinde kullanılması onun paslanmaz çelik malzemeli olmasından ve ağız içi boyutunda olmasından kaynaklanmaktadır. Bu bakımdan endodontik müdahaleler denildiği vakit ağız spatülü yaygın halde diş hekimlerinin kullandıkları malzemelerden birisini oluşturmaya devam eder.
  Diş ve diş etinin aşırı derecede apse yapmış olması ve netlikle kanal tedavisi gerektiren vaziyetlerinde dişin daha yakından incelenerek gözlenmesi, dişin her bir dokusuna hastanın verdiği reaksiyonun ölçülmesi hep ağız spatülünün sayesinde olası olmaktadır. Bu bakımdan da kök kanal tedavisinin vazgeçilmez aletlerinden birisi olarak dental ürünler arasında sıklıkla satışı
 yapılır.
  Kanal tedavisine karar verilmesi aşırı derecede çürümüş olan ve bunun kapı araladığı pulpa denilen diş eti sinir dokusunun tahrip olması vaziyetinde uygulanmaya karar verilir. Böylelikle hastanın diş meselelerinin ortadan kaldırılması amaçlanmakla kalmaz bu arada dişin çekilmeden kurtarılması da mümkün olmaktadır.

  Önceden en ufak bir diş meseleninde hemen dişlerin çekilmesi yoluna gidilirdi. Bunun temel nedeni dişlerin kanal tedavisine yönelik alt yapı çalışmalarının gelişmemiş olması söylenebilir. Tümüyle bu özellikler süresince değerlendirilecek olunursa ağız tedavisinde yardımcı aletlerden birisi olarak ağız spatüllerinin kullanımı daha net bir şekilde anlaşılır olacaktır. Böylelikle her manada yaygın bir kullanım emeli görerek kolayca tüm işlevleri alana getirecektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kimseye Muhtaç Olmadan Karabiber Büyüsü Yapabileceksiniz

   Kimseye Muhtaç Olmadan Karabiber Büyüsü Yapabileceksiniz Karabiber Büyüsü Yaparak Acayip Değişimler Yaşadım! Evde  karabiber büyüsü   yapmak mı istiyorsunuz ve bunu yaparken sözde uzmanların sömürüsüne uğramadan rahatlıkla bu tılsımdan istifade etmeyi mi arzu ediyorsunuz? Öyleyse 41 karabiber duası adıyla da bilinen, fakat gerçekte bir büyü olan bu uygulama tam size göre. Ortalama 3 dakika içinde bu konuda neredeyse bir uzman kadar bilgi sahibi olacaksınız, yanı sıra başka insanlar üzerinde bir hakimiyet kurmanın gücünü yaşayacaksınız. 41 Karabiber Duası Deneyenler Evvela şunu söylemek gerekir ki 41 karabiber duası adıyla da bilinen karabiber büyüsünü deneyen insanların çoğu, bu uygulamadan sonuç alamamıştır, bu da gayet normal bir durumdur; çünkü uygulamanın sonuçsuz kalması, yanlış yapılmasından kaynaklanmaktadır. Fakat birazdan  karabiber büyüsünü  tam olarak öğrenmeye başlayacaksınız ve gayet başarılı sonuçlar elde edeceksiniz. Ta...

Anguldurva Nedir?

  Ağız ve diş sıhhati sosyal hayatta ve genel beslenmede oldukça ehemmiyetlidir. Kötü dişler, diş kaybının yanı sıra kişiye psikolojik ve fonksiyonel manada sıkıntı yaratırlar. Diş hekimleri diş kontrolleri esnasında bir hayli değişik aleti kullanmak vaziyetinde kalırlar. Anguldurva, diş hekimliğinde, ortodontik rehabilitasyonlar sırasında sıkça kullanılan aletlerin başında gelir. Anguldurva, çoklukla dişlerin boyutlarının azaltılması emeliyle kullanılmaktadır. İnterproksimal mine azalması denilen bu işlem, dişlerin doğru pozisyonda kalması için yeterli alan yaratmayı sağlar. Ayrı olarak dişe yapılan endodonti, implant ve dolgu gibi diğer müdahalelerde diş hekimleri tarafından kullanılmaktadır.   Anguldurva Çeşitleri Nelerdir?   Anguldurva ‘nın piyasada en sık karşımıza çıkan modelleri şunlardır: İçten sulu, dıştan sulu, kırmızı kuşak, ışıklı modeller, implant için kullanılan modeller, endodonti için olanlar, yeşil kuşak, mavi kuşak, mandallı modeller, anahtarlı mod...

Aeratör Nedir?

  Dişler hem canlı hem de cansız dokulardan oluşur. Dentin olarak adlandırılan yumuşak dokunun iç tabakası muhteva olarak iskelet kemiklerine benzemektedir. Son derece yoğun kalsiyum içeren ve kemikten daha sert olan, dişlerin dış tabakasını oluşturan bölüme ise mine isimi verilir. Mine, vücut tarafından yine üretilemez.   Diş çürüğü, ağızda bulunan çeşitli bakterilerden kaynaklanır. Ağızda bulunan bir bakteri türü, yedikten sonra dişte kalan artık gıda partiküllerini kullanır. Bu bakterinin metabolizma yan ürünlerinden biri plaktır. Diğer bakteriler kendilerini bu plakağa bağlar ve diş minesinde küçük deliklerin oluşmasına kapı aralayan bir asidin salgılanmasına yol açarlar. Böylelikle diğer bakterilerin bu deliklere ve yarıklara girmesine ve aşağıda bulunan yumuşak dokuyu aşındırmasına müsaade ederler. Yumuşak dokunun bozulması sonrası şiddetli ağrı hissedilir. Rehabilitasyon edilmeyen boşluklar diş çürüğü ve apse gibi hastalıklarla sonuçlanabilir. Bu hastalıkları önleme...