Ana içeriğe atla

İmplant Hangi Kişilere Yapılmaz?

                20 yıldan beri uygulanmakta olan implant tedavisi pek çok kişi tarafından tercih edilmekte ve popülerliği artmaktadır. Kayıp dişlerin tamamlanması ve dişlere fonksiyonlarının geri kazandırılması için uygulanan implant tedavisi bazı hastalara uygulanamamaktadır. Gerek sistemik gerek lokal nedenler ile uygulanamayan implant tedavisi sakıncalı olabilmektedir. Peki, implant hangi kişilere yapılmaz?
Sistemik Nedenler
                Aşağıda görülen rahatsızlıkların olması durumunda hastaların kendi tıp doktorlarıyla konsültasyonlarının yapılarak implant uygulamasına karar verilmelidir.
·         Daha önce miyokard enfarktüs geçirmiş olan hastalar
·         Kalp kapakçığı protezine sahip hastalar
·         Ağır böbrek rahatsızlığı olan kişiler
·         Ağır osteomalazi olan hastalar
·         Kontrol altına alınamayan diyabet rahatsızlığı olan hastalar
·         Kronik alkolizm
·         İlaç bağımlılığı olan hastalar
·         Radyoterapi görmüş olan hastalar
·         Ağır hormonal bozuklukları olan hastalar
·         Kan hastalığı olan kişiler
·         Neoplazik oluşumların meydana gelmesi ve yabancı cisimlere karşı doku reaksiyonlarının yaşandığı durumlar
Lokal Nedenler
                Sistemik nedenler dışında aşağıdaki etkiler nedeniyle de implant uygulaması yapılamamaktadır. İmplant hangi kişilere yapılmaz sorusunun yanıtına aşağıdaki listeden ulaşılabilir.
·         Alveoller kemik hastalıkları olan hastalar
·         Periodontal hastalıklar
·         Rezidiv oluşmasına neden olan ağız mukozası hastalıkları
·         TME disfonksiyonları
·         Kemik hacminin yetersiz olması
·         Anatomik oluşumların malformasyonlarının görülmesi
·         Makroglossi
·         Bruksizm
·         Kişilerdeki yetersiz ağız hijyeni
İmplanta Engel Olan Rahatsızlıklar
                İmplant uygulaması bazı hastalarda uygulanamamaktadır. İmplant hangi kişilere yapılmaz?
·         Çok sigara tüketen hastalar: Ağız içerisindeki dokularda meydana gelen bakteri plaklarına zemin hazırlayan sigara kullanımı enfeksiyon risklerini de artırmaktadır. Sigara içerisindeki karbon monoksit ve toksit etkileri nedeniyle implantın kemikle bütünleşmesi olumsuz yönde etkilenmektedir. Yaraların iyileşmesinde gecikme ve kanlanmayı azaltacak olumsuz etkilere neden olan sigara kullanımında implant uygulanması için sigara kullanımının azaltılması gerekmektedir. Sigara kullananlarda implant tedavisinden 15 gün önce ve tedaviden sonra 1 ay süreyle sigara bırakılması özellikle tavsiye edilmektedir.
·         Şeker hastaları: Kontrol altına alınamayan diyabet hastalıklarında implant uygulaması riskli olarak görülmektedir. Diyabet hastalarındaki doku iyileşmesinin yavaş olması nedeniyle birlikte enfeksiyon riskinde de artış görülmektedir. Kandaki şeker düzeyinin kontrol altına olmasıyla hastalar implant uygulaması yapılabilmektedir. Şeker hastalığında cerrahi operasyon olanı olabildiğince küçük tutulmaktadır. İmplant tedavisinin tamamlanmasından sonra diyabet hastaları için ağız hijyeninin sağlanması büyük bir önem taşımaktadır. Bu nedenler diyabet hastalarının periyodik diş hekimi kontrollerini aksatmamaları gerekmektedir.
·         Kalp hastaları: Kalp rahatsızlığı olanlarda doktorlarıyla konsültasyona gidilmeden implant tedavisinin uygulanması uygun değildir.
·         Hiper tansiyon hastaları: Hiper tansiyon hastalarında stres ve ağrı gibi durumlarda aşırı tepki görülmektedir. Uyaranlara karşı verilen aşırı tepki nedeniyle implant tedavisi sırasında kan basıncı akut olarak yükselebilmekte ve konjestif kalp yetmezliği ya da çok nadiren kanama, felç gibi komplikasyonlar meydana gelebilmektedir. Bu nedenle hiper tansiyon olan hastalarda diş tedavilerinden önce kan basınçları ölçülmeli ve şüphelenilmesi durumunda doktor konsültasyonuna başvurulmalıdır.
·         Kan pıhtılaşması bozuklukları: Kan pıhtılaşma hastalığı görülen hastalarda implant uygulaması yapılmamaktadır.
·         Çene kemiği durumu: Çene kemiği durumunun belirlenmesi için hastalarda genel muayene yapılmaktadır. Öncelikle panoramik röntgenler alınmakta ve çene kemiğinin durumuyla implant yapılacak olan bölgenin kemik yoğunluğu ölçülmektedir. Yapılan ölçümlerde kemik yoğunluğunun implant için uygun olmaması durumunda kemik grefti yapılmakta ve bölgenin kemikleşmesi için beklenmektedir. Diş hekimleri bu aşamada kullanacakları implant seçimini büyük bir dikkatle yapmaktadır.

İmplant uygulaması büyük bir dikkatle yapılmakta ve hastaların durumları göz önünde bulundurularak uygun yöntem ve dikkatle tedavi tamamlanmaktadır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kimseye Muhtaç Olmadan Karabiber Büyüsü Yapabileceksiniz

   Kimseye Muhtaç Olmadan Karabiber Büyüsü Yapabileceksiniz Karabiber Büyüsü Yaparak Acayip Değişimler Yaşadım! Evde  karabiber büyüsü   yapmak mı istiyorsunuz ve bunu yaparken sözde uzmanların sömürüsüne uğramadan rahatlıkla bu tılsımdan istifade etmeyi mi arzu ediyorsunuz? Öyleyse 41 karabiber duası adıyla da bilinen, fakat gerçekte bir büyü olan bu uygulama tam size göre. Ortalama 3 dakika içinde bu konuda neredeyse bir uzman kadar bilgi sahibi olacaksınız, yanı sıra başka insanlar üzerinde bir hakimiyet kurmanın gücünü yaşayacaksınız. 41 Karabiber Duası Deneyenler Evvela şunu söylemek gerekir ki 41 karabiber duası adıyla da bilinen karabiber büyüsünü deneyen insanların çoğu, bu uygulamadan sonuç alamamıştır, bu da gayet normal bir durumdur; çünkü uygulamanın sonuçsuz kalması, yanlış yapılmasından kaynaklanmaktadır. Fakat birazdan  karabiber büyüsünü  tam olarak öğrenmeye başlayacaksınız ve gayet başarılı sonuçlar elde edeceksiniz. Tarif etmeye başlıyoruz: Tuz ve Karabiber Yakmak Bi

Anguldurva Nedir?

  Ağız ve diş sıhhati sosyal hayatta ve genel beslenmede oldukça ehemmiyetlidir. Kötü dişler, diş kaybının yanı sıra kişiye psikolojik ve fonksiyonel manada sıkıntı yaratırlar. Diş hekimleri diş kontrolleri esnasında bir hayli değişik aleti kullanmak vaziyetinde kalırlar. Anguldurva, diş hekimliğinde, ortodontik rehabilitasyonlar sırasında sıkça kullanılan aletlerin başında gelir. Anguldurva, çoklukla dişlerin boyutlarının azaltılması emeliyle kullanılmaktadır. İnterproksimal mine azalması denilen bu işlem, dişlerin doğru pozisyonda kalması için yeterli alan yaratmayı sağlar. Ayrı olarak dişe yapılan endodonti, implant ve dolgu gibi diğer müdahalelerde diş hekimleri tarafından kullanılmaktadır.   Anguldurva Çeşitleri Nelerdir?   Anguldurva ‘nın piyasada en sık karşımıza çıkan modelleri şunlardır: İçten sulu, dıştan sulu, kırmızı kuşak, ışıklı modeller, implant için kullanılan modeller, endodonti için olanlar, yeşil kuşak, mavi kuşak, mandallı modeller, anahtarlı modellerdir. Ters

Aeratör Nedir?

  Dişler hem canlı hem de cansız dokulardan oluşur. Dentin olarak adlandırılan yumuşak dokunun iç tabakası muhteva olarak iskelet kemiklerine benzemektedir. Son derece yoğun kalsiyum içeren ve kemikten daha sert olan, dişlerin dış tabakasını oluşturan bölüme ise mine isimi verilir. Mine, vücut tarafından yine üretilemez.   Diş çürüğü, ağızda bulunan çeşitli bakterilerden kaynaklanır. Ağızda bulunan bir bakteri türü, yedikten sonra dişte kalan artık gıda partiküllerini kullanır. Bu bakterinin metabolizma yan ürünlerinden biri plaktır. Diğer bakteriler kendilerini bu plakağa bağlar ve diş minesinde küçük deliklerin oluşmasına kapı aralayan bir asidin salgılanmasına yol açarlar. Böylelikle diğer bakterilerin bu deliklere ve yarıklara girmesine ve aşağıda bulunan yumuşak dokuyu aşındırmasına müsaade ederler. Yumuşak dokunun bozulması sonrası şiddetli ağrı hissedilir. Rehabilitasyon edilmeyen boşluklar diş çürüğü ve apse gibi hastalıklarla sonuçlanabilir. Bu hastalıkları önlemek için di